contact standarde de calitate home
DESPRE NOI SERVICII GALERIE FOTO SFATURI UTILE CLIENTI RECOMANDARI
amenajari gradini, amenajare spatii verzi

Ianuarie: Lucrari de ingrijire plante de interior in perioada iernii

Luna ianuarie


Iarna, este in general o perioada de repaus pentru aproape toate plantele, chiar si pentru acelea care necesita ingrijire in aceasta perioada. Factorii principali care isi lasa vizibil amprenta asupra plantelor de apartament in perioada iernii sunt: apa, lumina, temperatura, umiditatea, fertilizarea, bolile si daunatorii. Excesul sau lipsa unuia dintre acesti factori dauneaza grav plantelor de apartament.

Unul dintre cei mai importanti factori este apa. In aceasta perioada a anului sunt necesare precautii speciale deoarece plantele de interior nu necesita o cantitate mare de apa la udare si trebuie evitata udarea excesiva. Un compost prea umed provoaca usor aparitia mucegaiurilor si putrezirea radacinilor, cu grave consecinte asupra plantelor. Este de preferat a se mentine plantele usor uscate decat cu pamantul umed. Chiar si plantele care iubesc umiditatea (ferigi, azalea) risca sa fie udate excesiv in aceasta perioada. Sunt unele specii de plante, cum sunt cactusii si plantele suculente (crassula, zamioculcas) care pot supravietui numai cu foarte putina apa. Mediul uscat si temperaturile mai scazute stimuleaza cactusii sa infloreasca in sezon. Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont este temperatura apei de udare. Pentru ca apa de la robinet este rece si nu vrem sa traumatizam plantele cu administrarea de apa rece, este bine sa umplem vasul de udare cu apa si sa-l lasam cateva ore la temperatura camerei, dupa care sa udam.


Lumina

In timpul iernii zilele sunt mai scurte, intensitatea luminii este mai scazuta decat vara, astfel ca expunerea la lumina a plantelor de interior este absolut necesara. Daca le expunem la lumina plantele vor fi mai sanatoase, mai frumos colorate, cu frunze si flori mai proaspete. In lipsa luminii naturale sunteti nevoiti sa recurgeti la lumina artificiala dar trebuie sa fiti constienti ca rezultatele nu vor fi acelasi.
Plantele au nevoie de cantitati diferite de lumina, in functie de specie. Marea majoritate a plantelor iubesc lumina dar sunt si plante care nu au nevoie de lumina puternica (filodendron, asparagus, calathea, edera).


Temperatura

Curentii de aer rece si oscilatiile de temperatura sunt deosebit de daunatoare pentru toate plantele de interior. In acest sens, un exemplu intalnit frecvent il constituie caderea neasteptata a frunzelor la ficus. Plantele de apartament sunt sensibile la variatiile de temperatura din timpul iernii, mai ales la geamurile lasate deschise, contraindicate pentru buna crestere a plantelor. Pentru a prevenii aceste aspecte este necesar ca temperatura sa fie cat mai constanta posibil.


Umiditatea

Incalzirea din apartamente face ambientul foarte uscat. Solutia pentru corectarea umiditatii poate fi un agent umidifiant, pulverizari pe frunze sau asezarea plantelor pe o tavita cu pietris umed. Fiecare din aceste metode poate asigura plantelor de interior nivelul corect de umiditate a mediului ambient.


Fertilizarea

Marea majoritate a plantelor de apartament nu necesita fertilizare in aceasta perioada, ele fiind in repaus. Exceptie fac plantele care produc flori iarna (azalea, cyclamen), care vor fi fertilizate la fiecare 2-4 saptamani cu ingrasaminte adecvate.


Boli si daunatori

Daunatorii nu constituie o problema deosebita in timpul iernii, numai paianjenii rosii si cosenilele sunt activi. Cu cat temperatura este mai mare cu atat daunatorii sunt mai activi.
Se vor efectua tratamente pentru combaterea lor cu insecticide adecvate.
Cea mai frecventa boala intalnita iarna este mucegaiul, care poate provoca daune immense. La primul semn de colorare maron a extremitatii frunzelor tratati planta cu fungicide, iar daca infectia este limitata la cateva frunze, indepartati-le imediat pentru a evita raspandirea bolii.


Bibliografie: Ghid complet al plantelor de apartament, editura Allfa, Bucuresti, 2001INAPOIServiciile noastre


Amenajare gradini Amenajare spatii verzi Intretinere gradini Plante de interior Arhitectura peisagera Sisteme de irigare Sisteme de drenaj Servicii conexe

 

©Copyright SC CasaVerde SRL
Statistici StatCounter