contact standarde de calitate home
DESPRE NOI SERVICII GALERIE FOTO SFATURI UTILE CLIENTI RECOMANDARI
amenajari gradini, amenajare spatii verzi

Noiembrie: Pregatirea plantelor pentru sezonul rece

Luna noiembrie


Particularitatile climatice ale sezonului rece in tara noastra si originea tropicala pentru unele dintre speciile de plante folosite in amenajarea gradinilor impun luarea unor masuri speciale de protectie a plantelor menite sa le asigure rezistenta la frigul din timpul iernii.

Cateva reguli cu caracter general, care se pot aplica la plantele ornamentale:

  • La inceputul toamnei se evita fertilizarile cu azot, care stimuleaza cresterile vegetative si se recomanda folosirea ingrasamintelor pe baza de K si P;
  • Udarile se reduc constant si se vor face cu cantitati tot mai mici de apa;
  • Se acopera solul in jurul plantelor cu material organice (paie, frunze, rumegus, mranita);
  • ┬áNu se protejeaza plantele prin infasurare cu folie de polietilena intrucat aceasta va creste riscul de inghet.

Arborii ornamentali foiosi cu sensibilitate la ger ( ex: magnolia, albitzia, lagestroemia,etc) se invelesc cu materiale textile tip agryl, in prealabil dupa ce ramurile acestora au fost stranse si legate cu sfoara.

Trandafirii se protejeaza prin musuroire, prin acoperirea tufelor pe o inaltime de 20-25cm cu pamant maruntit, fara bulgari. Trandafirii tip arbore se protejeaza prin invelirea cu materiale textile tip agryl sau rogojini.

Arbustii rasinosi ( ex. thuya, chamaecyparis, juniperus) se protejeaza prin legarea cu sfoara pentru a evita curbarea ramurilor in timpul iernii de la greutatea zapezii.

Plantele perene geophyte (ex. dalia, gladiola, cana, tuberosa, cala, cyclamen) sunt nerezistente la frig si este necesara scoaterea tuberobulbilor in fiecare toamna, depozitarea peste iarna in spatii de pastrare cu temperature moderate. Inainte de introducerea in spatiile de pastrare tuberobulbii se separa de pamant si resturi vegetale aeriene si se zvanta bine. Radacinile tuberizate de dalie si rizomii de cana se scot din pamant, se indeparteaza partile aeriene si se stratifica in pamant, nisip sau turba fibroasa in spatii inchise cu temperature de 6-8 grd.C.

La pregatirea gazonului pentru perioada rece ultima fertilizare trebuie efectuata cel tarziu pana la 15 septembrie si cu doza mica de azot, cu mai mult potasiu. Este ideal sa se efectueze o aerare la sfarsitul verii (aug-sept) pentru eliminarea uscaturii aparute pe parcursul verii, urmata imediat de fertilizarea cu ingrasamant cu eliberare controlata Pre Winter.

Bibliografie: Florin Toma, 2005. ”Ingrijirea si Pregatirea pt iarna a speciilor floricole din parcuri si gradini

INAPOIServiciile noastre


Amenajare gradini Amenajare spatii verzi Intretinere gradini Plante de interior Arhitectura peisagera Sisteme de irigare Sisteme de drenaj Servicii conexe

 

©Copyright SC CasaVerde SRL
Statistici StatCounter