contact standarde de calitate home
DESPRE NOI SERVICII GALERIE FOTO SFATURI UTILE CLIENTI RECOMANDARI
amenajari gradini, amenajare spatii verzi

Februarie: lucrari de ingrijire pomi fructiferi.

Luna februarie


Lucrarile de ingrijire executate la pomii fructiferi vor asigura conditiile optime de crestere si fructificare ale acestora. Dintre cele mai importante lucrari specifice, enumeram: intretinerea solului, fertilizarea, irigarea, taierea, protectia fitosanitara.

Ingrijire pomi fructiferi

La pomii fructiferi din gradina dvs, care sunt in numar redus fata de dimensiunile unei livezi, intretinerea solului se face pentru eliminarea buruienilor din copca de udare in vederea eliminarii concurentei pentru apa si hrana pe care acestea o fac pomilor, distrugerea crustei si evitarea pierderii apei prin evaporare.

 

Fertilizarea pomilor fructiferi

Fertilizarea are ca scop asigurarea pomilor cu elementele minerale necesare unei cresteri si fructificari normale. Fertilizarea se realizeaza in functie de varsta pomilor, de cantitatea de precipitatii din zona, de tipul de sol. La pomii tineri, inainte de intrarea pe rod sau in primii ani de fructificare nu se recomanda fertilizarea cu azot pentru ca va determina prelungirea perioadei de vegetatie, cresteri vegetative viguroase si va intarzia intrarea pe rod. Se vor folosi numai ingrasaminte complexe, cu NPK.

La pomii de talie mare se administreaza o data la 3-4 ani gunoi de grajd descompus, care se incorporeaza imediat dupa aplicare pentru a fi valorificat corespunzator de pomi precum si ingrasaminte minerale NPK.
Administrarea ingrasamintelor se va face esalonat, in 2-3 etape, din care 1/3 toamna, 1/3 primavara la inflorire si restul la o luna dupa inflorit.

 

Irigarea pomilor fructiferi

Irigarea este foarte importanta in cresterea si dezvoltarea pomilor fructiferi. Existenta unui sistem de udare automat poate simplifica mult aceasta operatiune, prin distribuirea controlata a cantitatii de apa necesara pomului fructifer. Momentele critice de udare sunt: la 2-3 saptamani dupa legarea fructelor, la diferentierea mugurilor de rod, inainte de parga si in perioada de maturare a lemnului. Apa de udare nu trebuie sa contina mai mult de 5% saruri, in special cloruri sau metale grele.

 

Taieri pomi fructiferi

Taierile aplicate pomilor fructiferi sunt de 3 feluri: de formare, de intretinere (productie), de regenerare.
Taierile de formare se aplica in primii 4-5 ani de viata a pomilor si urmaresc formarea coroanei si mai putin obtinerea fructelor. Taierile se executa diferentiat, in functie de fiecare specie in parte si este recomandat sa se efectueze mai mult taieri in verde si dirijari ale ramurilor decat taieri in uscat in perioada de tinerete a pomilor.
Taierile de intretinere se executa anual, primavara foarte devreme sau chiar in ferestrele iernii (ianuarie-februarie) si au ca scop intretinerea coroanelor si normarea incarcaturii de fructe. Se aplica la pomii fructiferi incepand cu anul 5-6 de la plantare. Prin acest tip de taiere se urmareste mentinerea dimensiunilor coroanei, taierea de plafonare a inaltimii si limitarea extinderii laterale, se asigura rarirea coroanei pentru o buna patrundere a luminii, se inlatura ramurile lacome, rupte, uscate, bolnave. Pentru normarea incarcaturii de fructe se inlatura surplusul de muguri de rod de pe ramuri in functie de vigoarea acestora, astfel ca fiecarei ramuri ii va reveni o cantitate de fructe pe care o poate hrani si sustine in conditii optime.
Taierile de regenerare se aplica pomilor batrani in vederea reintineririi, se pot inlatura sau scurta ramuri si sarpante groase in vederea stimularii aparitiei lastarilor tineri. Se urmareste de asemenea si pastrarea unui echilibru in cadrul coroanei pomilor. Daca taietura are mai mult de 2 cm in diametru se aplica mastic special, pentru a preveni infectiile si a stimula vindecarea lor.

 

Protectia fitosanitara
Bolile si daunatorii compromit anual o parte insemnata a recoltei de fructe. Bolile cele mai importante care afecteaza pomii si productia de fructe, si asupra carora se poate interveni direct prin combatere, sunt provocate de ciuperci si bacterii. Dintre daunatori, pagubele cele mai mari le provoaca insectele si acarienii, care ataca partea aeriana si nematozii, care afecteaza radacina.
Masurile de prevenire si combatere sunt caracteristice pentru fiecare specie in parte, dar pentru ca in gradina avem diferite specii de pomi fructiferi (mar, par, piersic, cais, cires, etc) ne vom orienta spre grupele de insecto-fungicide, aflate in comert, care pot fi folosite pentru mai multe specii de pomi si care are un spectru mare de combatere a bolilor si daunatorilor. Primele tratamente se efectueaza iarna (ianuarie-februarie) in zilele cu temperatura peste 5 grade Celsius. Se vor imbaia pomii prin stropire cu ulei horticol iar la un interval de 10 zile cu sulfat de cupru.
In timpul vegetatiei se aplica mai multe tratamente, cele mai importante se fac la dezmugurit, la inflorire, cand fructele au 1cm, cand fructele au 5 cm, dupa caderea frunzelor.
In tehnica stropitului se recomanda aplicarea tratamentului cat mai mult posibil pe dosul frunzelor prin atingerea tuturor zonelor aeriene ale plantei. Momentul optim este pana la ora 10-11, sau intre orele 18-20. In timpul prepararii si administrarii solutiilor pentru combatere, feriti-va de contactul cu acestea, nu consumati alimente si nu fumati.

 

Bibliografie: Dorel Hoza, Sfaturi practice pentru cultura pomilor, editura Nemira, 2003

INAPOIServiciile noastre


Amenajare gradini Amenajare spatii verzi Intretinere gradini Plante de interior Arhitectura peisagera Sisteme de irigare Sisteme de drenaj Servicii conexe

 

©Copyright SC CasaVerde SRL
Statistici StatCounter