contact standarde de calitate home
DESPRE NOI SERVICII GALERIE FOTO SFATURI UTILE CLIENTI RECOMANDARI
amenajari gradini, amenajare spatii verzi

Aprilie: lucrari de ingrijire aplicate trandafirilor

Luna aprilie


Lucrarile de ingrijire aplicate trandafirilor sunt importante in cresterea si dezvoltarea corespunzatoare a plantelor, in asigurarea unei infloriri abundente si intr-o durata maxima de viata a tufelor. Prima lucrare care se executa primavara este dezmusuroirea, dupa perioada ingheturilor tarzii, care pot provoca daune imense.

Lucrarea nu trebuie intarziata deoarece in portiunea musuroita mugurii pornesc in crestere iar la simpla atingere cu sapa pentru indepartarea pamantului acestia se pot rupe.
La trandafirii pe trunchi se indeparteaza materialele de protectie folosite (rogojini, material, textile, paie).

Taierea este una din cele mai importante lucrari, care se executa primavara devreme, imediat sau odata cu dezmusuroitul. Trandafirii au avantajul ca se autointineresc prin dezvoltarea la baza tufelor de lastari noi, vigurosi, care cu timpul inlocuiesc in mod natural ramurile vechi, imbatranite, cu potential vegetativ si florifer scazut. Prin lucrarile de taiere pe care le executam nu trebuie sa facem altceva decat sa ne folosim de acest proces natural, astfel incat tufele sa creasca si sa infloreasca un timp indelungat. Daca nu efectuam taieri, tufele vor creste haotic, se indesesc, florile vor aparea numai la extremitatile lastarilor, vor fi mici si de slaba calitate.
In mod general, prin taiere se va indeparta o parte din ramurile tufei, se scurteaza cele ramase in functie de vigoarea soiului, se elimina total ramurile rupte, vatamate, degerate si cioturile.
Daca tufele au fost atacate de ger scurtarea ramurilor se face pana la zona sanatoasa.
Drajonii porniti atat de sub colet cat si din radacini se taie de la locul de insertie. Ramurile ce tind sa creasca spre interiorul tufei, cele subtiri si cele batrane cu potential vegetativ redus, se elimina.
Taietura trebuie executata oblic, la 4-5mm deasupra unui mugure, orientat spre exteriorul tufei.

Fertilizarea
Trandafirii, ca oricare alte plante, au nevoie pentru crestere si inflorire de o serie de substante organice si minerale. Ingrasamintele folosite sunt de doua tipuri, organice (naturale) si chimice (minerale) si se gasesc in stare solida (granule, prafuri) sau lichide (solutii, suspensii). Dintre ingrasamintele organice, naturale, cele mai utilizate sunt gunoiul de grajd, mranita si mustul de balegar. Gunoiul de grajd se administreaza toamna sau primavara, odata cu mobilizarea solului, prin imprastierea manuala sau mecanizata. Imprastierea trebuie sa fie uniforma iar gunoiul de grajd trebuie sa fie incorporat imediat in sol. Cantitatile de gunoi depind de textura si fertilitatea solului.Pe solurile nisipoase se da din 2 in 2 ani, pe cele argiloase din 3 in 3 ani.
Mranita rezulta din descompunerea aproape totala a gunoiului de grajd, are un efect nutritiv ridicat si se foloseste mai mult la lucrarea de plantare a trandafirilor.
Ingrasamintele minerale, fiind mai solubile se folosesc de obicei in timpul vegetatiei. Sunt doua momente importante de aplicare: la inceputul cresterii lastarilor (martie-aprilie) si la inceputul infloritului (mai-iunie). In anii in care toamna se administreaza gunoi de grajd, dozele din primavara pentru ingrasamintele minerale trebuiesc reduse cu 20%. Aplicarea ingrasamintelor se face manual in asa fel incat sa nu ajunga pe frunzele umede pentru ca provoaca arsuri. Dupa administrare ingrasamintele se incorporeaza in sol prin prasila. Daca vremea este secetoasa se face udarea pentru ca ingrasamintele sa ajunga repede la radacinile trandafirilor.
Rezultate excelente se obtin prin folosirea ingrasamintelor cu eliberare controlata (Osmocote) carea sigura o crestere durabila si sanatoasa. Prin administrarea acestor tipuri de ingrasaminte nutrientii sunt eliberati controlat, progresiv. Eliberarea controlata are o eficienta crescuta in absorbtia apei si rezistenta la seceta, stimuland planta sa se dezvolte viguros.

Udarea
Trandafirii sunt plante iubitoare de apa dar in acelasi timp excesul provoaca cresteri vegetative puternice, in detrimentul infloririi. Nevoia de apa este diferita pe parcursul vegetatiei. Exista doua perioade de varf: la cresterea lastarilor (aprilie-mai) si la cresterea lastarilor din al doilea val de inflorire (iunie-iulie). Daca la pornirea in vegetatie planta nu area suficienta apa va dezvolta lastari subtiri si tije florale slabe. Acelasi lucru este valabil si pentru cresterea lastarilor din valul 2 de inflorire: este nevoie de cresteri viguroase pentru a realiza flori mari in partea a doua a verii. La inceputul toamnei (sept-oct) cantitatile de apa se reduc treptat pentru ca plantele sa-si incetineasca cresterea si sa se pregateasca pentru iarna prin acumularea de substante de rezerva.
Se va evita pe cat posibil udarea pe frunze, apa se va asigura numai la nivelul radacinilor, pentru a reduce atacul de boli.Cea mai buna metoda este udarea prin picurare pentru ca este controlabila tot timpul, reduce evaporarea apei, apa nu vine in contact cu frunzisul. Chiar daca la instalare se cere o investitie, acestea se amortizeaza rapid prin economia de apa realizata si calitatea udarii ce se materializeaza prin flori de foarte buna calitate.

Lucrarile solului
Pe tot parcursul sezonului de vegetatie solul trebuie mentinut tot timpul afanat, bine aerisit, liber de buruieni, cu o permeabilitate buna pentru apa. Toamna solul se mobilizeaza mai adanc datorita tasarii din timpul verii prin sapatura la o adancime de 20 cm si se executa odata cu lucrarea de musuroit. Primavara, dupa taiere si greblarea frunzelor ramase din toamna se afaneaza pamantul la o adancime mult mai mica decat in toamna. Lucrarea se efectueaza cu sapa, de obicei dupa o ploaie sau dupa o udare mai abundenta, dar dupa ce terenul s-a zvantat.
Principalul scop al afanarii solului in perioada de vegetatie este eliminarea buruienilor, care pot provoca daune majore in dezvoltarea trandafirilor. Niciodata nu trebuie sa lasam buruienile sa faca seminte pentru a elimina inmultirea lor ulterioara.
Tot pentru combaterea buruienilor se practica mulcirea solului, care consta in acoperirea solului cu anumite materiale (scoarta copac, rumegus, pietris decorativ), care umbresc suprafata, impiedicand aparitia buruienilor si pastrand in acelasi timp o buna umiditate la nivelul solului.

Indepartarea drajonilor
La trandafirii altoiti apar in cursul perioadei de vegetatie lastari sub punctul de altoire atat deasupra nivelului solului cat si din radacini, lastari numiti salbatici sau drajoni. Acestia se deosebesc usor de lastarii normali prin aspectul si cresterea lor diferita. Daca nu se indeparteaza la timp drajonii consuma substantele nutritive destinate trandafirilor, se dezvolta foarte mult si invadeaza in timp tufa de trandafir, ducand la pieirea acesteia. Pentru a preveni acest lucru, lastarii salbatici se indeparteaza sistematic, lucrarea fiind una cu caracter permanent. Taierea se face la inel sau chiar mai adanc astfel incat la baza sa nu mai ramana muguri dorminzi din care sa se dezvolte altii salbatici. In timpul vegetatiei, lastarii salbatici se elimina de cate ori este nevoie, de recomandat cand sunt mici.
La trandafirii tip arbore, lastari salbatici apar in plus si pe tulpina. Se elimina la fel de cate ori este nevoie.

Combatere boli si daunatori
Masurile de combatere a bolilor si daunatorilor au in vedere cunoasterea principalelor boli si daunatori pentru a putea preveni sau trata atacul acestora si pagubirea plantelor.
Principalele si cele mai frecvent intalnite boli la trandafiri sunt: fainarea, patarea neagra, mana, rugina, putregaiul, bacteriozele iar principalii daunatori: paduchii verzi (afide), paianjenii rosii, tripsii, viespea miniera, gandacul ghebos.
Trandafirii in general au o rezistenta genetica diferita la boli si daunatori, dar in acelasi timp plantele bine ingrijite rezista mai bine daunatorilor.
Combaterea se realizeaza atat prin masuri preventive cat si prin masuri de combatere propriu-zise. Este mult mai eficient si mai putin costisitor sa previi decat sa combati.
Cateva din masurile preventive:

  • Alegerea terenului de plantare astfel incat vantul sa realizeze o aerisire buna;
  • Respectarea distantelor de plantare pentru a se evita indesirea tufelor;
  • Efectuarea la timp si corect a lucrarilor de ingrijire;
  • Efectuarea stropirilor in perioada de repaus vegetativ cu produse pe baza de cupru.

Masurile de combatere se aplica imediat ce apar primele simptome de boli si daunatori si consta in tratarea propriu-zisa. Tratamentele se efectueaza cu produse fitosanitare (fungicide si insecticide), care se pot amesteca pentru combaterea simultana a bolilor si daunatorilor.
In ceea ce priveste tratamentele de combatere trebuiesc respectate cateva reguli de baza:

  • Sa respectam concentratiile de aplicare de pe ambalaje, altfel tratamentele vor fi ineficiente;
  • Aparatele de stropit sa fie bine spalate dupa fiecare folosire;
  • Sa nu stropim la temperature mai mari de 28 gr Celsius;
  • Solutiile preparate sa fie folosite in cursul aceleiasi zile;
  • Sa respectam masurile de protectia muncii prescrise in regulamentele de vigoare.

Protejarea impotriva gerului
Un numar mare de soiuri de trandafiri nu suporta iernile geroase de la noi si ramurile acestora ingheata la temperaturi de -13÷-15 gr Celsius chiar daca sunt acoperite de zapada si plantele sunt calite.
Conteaza foarte mult pregatirea plantelor pentru iarna. Asa cum am aratat mai sus, la lucrarea de udare, la inceputul toamnei (sept-oct) cantitatile de apa se reduc treptat pentru ca plantele sa-si incetineasca cresterea si sa se pregateasca pentru iarna prin acumularea de substante de rezerva.
Protejarea trandafirilor se face prin musuroire, prin acoperirea tufelor pe o inaltime de minim 20-25 cm cu pamant, care sa acopere toate ramurile trandafirilor in partea bazala. Pamantul folosit trebuie sa fie bine maruntit, sa nu fie cu bulgari mari si sa nu existe spatii cu aer intre pamant si ramurile trandafirilor. La trandafirii tip arbore se protejeaza coroana cu materiale textile tip agryl sau rogojini. Nu se protejeaza cu folie de plastic pentru ca aceasta nu este termoizolanta si nu se realizeaza schimbul de gaze si umezeala cu exteriorul.

Bibliografie: Stefan Wagner, “ Trandafirul - de la mit la mileniul trei”, Cluj Napoca 2002.

INAPOIServiciile noastre


Amenajare gradini Amenajare spatii verzi Intretinere gradini Plante de interior Arhitectura peisagera Sisteme de irigare Sisteme de drenaj Servicii conexe

 

©Copyright SC CasaVerde SRL
Statistici StatCounter